måndag, juli 20, 2009

Sommarmys

Är det något jag inte vill missa under sommrarna så är det Åsele marknad. Marknader är alltid mysiga och jag har växt upp med trakternas alla olika marknader som turnerat runt året om. Men Åseles sommarmarknad är något speciellt. Det är inte bara marknad - som hållits i över 350 år - det är folkfest! Med kommunens annars knappa 3000 invånare kan ni tänka er att det är ganska stort att över en helg öka till 150 000? Det handlar liksom om 500% mer folk i lilla byn Åsele, där det vanligtvis inte händer särskilt mycket. Så under marknaden kan man säga att det - med Åselemått - händer väldigt mycket! Kilometer med marknadsstånd som säljer allt från stugor till tunnbröd, tävlingen där man gissar vikten på laxen Tyko (Det är aldrig samma lax, men han heter Tyko varje år), artister som uppträder, lokala uppträdanden, tivoli, öltält, Trillen och allmänt fest! Onsdagkväll börjar det, sedan kör man sig helt slut tills på måndag. I år blev det bara onsdag-fredag för min del, eftersom jag jobbar helg. Men ack så bra onsdag-fredag. Det är alltid något speciellt med Åsele marknad.

2 kommentarer:

Malin sa...

Som Jokkmokks marknad =D Skillnaden är väl att Jokkmokk har sin marknad på vintern, och kung Bore planerar alltid det hela så bra att dom får -30 grader varje år just den helgen.
I Jokkmokk är det högertrafik som gäller för att kunna ta sig fram, och vill man titta på något så får man ta och ta ett bra tag om ett marknadsbord så man inte flyter vidare med strömmen.
Men det är helt underbart ändå!

Lina-Marie sa...

Malin: Marknader är mysiga! :) Åselemarknaden borde dock klassas mer som festivalmarknad (om det finns något sådant)... det är precis vad det är.