onsdag, mars 31, 2010

Huvudstad mot kalfjäll

I morgon byter jag miljonstaden mot glesbygden. Det är äntligen dags för påskledighet, som enligt tradition alltid spenderas med svärfamiljen långt borta från tid, stress och måsten.

Jag har tidigare beskrivit vad den här högtiden betyder för mig. Det har egentligen ingenting alls med själva påsken att göra. Vi skulle kunna göra detta tillsammans när som helst på vinterhalvåret egentligen. Men med en familj på två hårt arbetande föräldrar, fem arbetande och pluggande barn med respektive som också pluggar och jobbar, som dessutom är spridda över landet från Västerbotten i norr ner till Skåne i söder och dessutom ut över gränserna ända till Danmark – ja, då kan ni kanske tänka er att det inte är alldeles lätt att samordna något då alla kan och är lediga.

Själva charmen med påsken är med andra ord inte att äta målade påskägg, sill och skinka, utan att vara tillsammans. Det är den tiden på året då vi alla faktiskt är lediga, då vi alla för det mesta faktiskt kan samordna oss. När vi alla kommer till samma ställe, varje år, med målet att bara umgås. Det är en oerhört fin idé, som verkligen behövs.

Så, i morgon åker jag norrut med målet att umgås, ta det lugnt och bara vara.

Inga kommentarer: