måndag, augusti 31, 2009

Svampplockarnas tysta överenskommelse

Såhär i hösttider när marken fått frodas och växa under sommaren finns det gott om tillgångar i Sveriges skogar. Detta i kombination med allemansrätten gör att det från slutet på juli månad och ända fram tills kylan kommer helt plötsligt råder skytteltrafik i de annars så tomma skogarna. Det är bär och det är svamp som ska plockas. Bär det kan man hitta lite varstans så länge man håller sig där det är mossa och ris på backen istället för asfalt. Svamp däremot är en konst att hitta och inte helt lätt. Ett svampställe kommer dessutom igen år efter år, så när man väl hittat ett kan man räkna med det i åtminstone ett par år. Så ett riktigt bra svampställe, det håller svampplockaren för sig själv. Till och med för varandra. "Var har du ditt svampställe?" är nästintill en lika tabubelagd fråga som "Hur mycket pengar har du på banken?", om inte värre.

En parkerad bil längs kanten på en skogsbilväg skulle väl inte så många reagera över. Men svampplockaren vet, att en parkerad bil längs enslig väg i augusti-september, betyder att där finns svamp! Såklart ser man aldrig till någon människa i markerna kring den parkerade bilen, men det är just då du också kan vara säker på att där finns svamp och på att om du letar riktigt noga och länge kommer du så småningom att hitta (om inte svamp) en, två eller flera tryckande personer bakom någon enrisbuske (som såklart skulle klämma ur sig något i stil med "Jasså, vi hörde er aldrig" eller "ja det susar ju rätt bra i vinden idag, det är så svårt att höra"). När du sedan ställer den obligatoriska men fruktade frågan: Har ni hittat någon svamp? kommer de inte att förneka om så är fallet, däremot kommer du aldrig att få ur dem hur mycket. Men en tumregel är att ingenting alls betyder antingen just ingenting alls eller litegrann, medan "en del", "jovars", "rätt bra" eller "helt okej" betyder betydligt mer än själva ordens betydelse (men det kan de såklart inte berätta för dig där du nu står nånstans i mitten av deras svampställe). Om de heller inte vill visa sina svampkorgar eller diskret försöker prata bort ämnet kan du också vara säker på att där finns gott om svamp, både i deras korgar och i trakterna. Väl på hemmaplan kan svampplockarna gärna briljera med sina fynd för varandra, för där är platsen fortfarande okänd. Men väl ute i skogen, där håller alla tyst. Det är nämligen nyckelordet för att bli en framgångsrik svampplockare: att hålla tyst! Hålla tyst om dina svampställen. Hålla tyst när du väl är på plats och om du ändå skulle bli upptäckt: håll tyst om allt annat som finns kvar att hålla tyst om. Och skulle det ändå gå åt skogen och du måste dela ditt svampställe med någon annan, kan du åtminstone ganska säkert räkna med svampplockarens heder som svampplockare: att han håller tyst.

2 kommentarer:

Pauline sa...

det såg gott ut, vars har ni plockad dem ;P.... nä skojsas bara
har aldrig plockat svamp i hela mitt liv tror jag.. skulle nog sluta med att jag får i mig den mest giftigaste svampen som finns i skogarna med min otur, Eller en flugsvamp utklädd till kantarell.

Lina-Marie sa...

I Forsmark. Närmare än så går jag inte in på, svampplockare som jag är ;)
Haha, det tror jag inte... Fast dom är lömska dom där utklädda kantarellerna...