måndag, september 21, 2009

Rätten till rättigheter

Mycket kommer fram när man gräver... Mycket konstigt, hemskt, upprörande och intressant. Men den mest intressanta insikten hittills har varit hur lite folk faktiskt vet om sina skyldigheter... folk som sitter på väldigt mycket makt. Det är skrämmande! Och jag pratar inte om vanliga (och för det mesta oberättigade) bortförklaringar som att "det är inte mitt område" eller "då måste du prata med honom/henne", utan jag pratar om faktiska lagbrott.

T.ex:
1) En journalistisk källa har rätt att vara anonym om den så önskar. Journalisten får och måste inte avslöja sådan information och myndighetsmän (som t.ex. politiker) får inte heller på något sätt efterfråga källan.
2) I Sverige har vi mötesoffentlighet, vilket innebär att vem som helst har rätt att vara med på myndighets- och kommunala möten närhelst den vill (om det inte finns särskilda skäl).
3) Frågar man efter uppgifter hos en myndighet eller kommun har man full rätt att vara anonym och man måste inte uppge varför eller till vad man ska använda informationen.

Vi har:
1) Blivit ombedda att avslöja våra källor samt vårt ärende för en politiker
2) Blivit utskällda för att vi tillträtt ett kommunalt föräldramöte utan att fråga om lov (vilket vi faktiskt också hade gjort, trots att vi inte var skyldiga till det).
3) Tvingats uppge både namn, ärende och ändamål för tjänstemän på kommunen för att kunna få kontakt med kommunens skolor (notera att det dessutom inte var vi personligen som skulle få prata med folk från skolorna, utan kontakten skulle ske genom någon på kommunens kundtjänst. Vi fick heller aldrig prata med någon av kommunens skolor, eftersom de kommunanställda ansåg att de "var för många för att de skulle ha tid med det". Vem sa att diktatur inte finns i Sverige?).

Att det händer mig eller andra journalister är en sak. Journalisten vet för det mesta vilka skyldigheter och rättigheter de själva och andra har. Men vad händer med de som inte kan lagtexter ut och in? Som inte har en susning om när hon/han faktiskt blir uttnytjade eller rentav utsätts för lagbrott? Hur mycket finns det egentligen där ute som mörkas ned bara p.g.a utnyttjande av okunskap och okunskap inom sitt eget område? Som sagt – det är en skrämmande tanke!

3 kommentarer:

Johanna sa...

Dumt, dumt, dumt!! Ungefär lika dumt som vår nämnd som gick på konferens i två dagar, utan att någon fanns kvar som går att kontakta. Jag filar på JO-anmälan!

Lina-Marie sa...

Johanna: Det är så mycket som är så fel! Vi filar på en JO-anmälan också... ska rådfråga "chefen" imorgon :)

Ylva sa...

Jaså? Det var ju intressant att höra. Jag hade en banan liggande lite för länge så jag gissar att de kommer därifrån. Äckliga är de i vart fall :)