torsdag, mars 12, 2009

Att se verkligheten

Under de senaste två dagarna har vi haft celebert besök och undervisning av en av sveriges mest framstående fotografer: Anders Engman... äldre herre på ca 70 år med många erfarenheter bakom sig. Han har fotat de flesta krig och kriser runtom i världen under hans tid, bland annat Ungernrevolten (ett av hans första uppdrag) som han berättade väldigt mycket om under sin föreläsning igår.

Det är väldigt inspirerande i allmänhet att höra fotografers berättelser. Inte främst för att lära sig hur man bäst gör, vilka kameror fotografen använt eller sådana saker... utan för att fotografer ser så otroligt mycket mer än vad "vanliga" människor gör. De kan ofta berätta en helt annan bild av en händelse än vad man är van att höra, just för att de är där, de ser, är med och upplever. Fotografer måste söka sig dit vanliga dödliga inte åker och bli en fluga på väggen för att få de där bästa bilderna. Därmed betraktar de också allt som händer och sker utifrån, på ett sätt som många "insyltade" inte kan. Det är sånt som är roligt att lyssna på, och som gör personer som Anders Engman så intressanta.
Att han dessutom har ett enormt sinne för humor, ironi, självdistans, är oerhört pratglad och har ett tänkande som ligger i nuet gör att man bara måste tycka om honom!
Underbar människa som jag är glad att jag har fått träffa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

coolt. gillar hans bilder.

Lina-Marie sa...

Pallan: Ja, han är riktigt duktig!