måndag, oktober 27, 2008

RAW

Idag har vi haft teori, teori och åter teori om de grundläggande kunskaperna kring digital bildbehandling i RAW-format. Sju timmars teori var kanske lite väl blodigt, men det var intressant! Fotar man i RAW-format kan man behandla bilden mycket mer efteråt. Det är inte lika noga med att man lyckats få alla inställningar på kameran rätt just i fotoögonblicket, utan man kan finjustera rätt mycket i datorn efteråt. Det kan man inte i "vanligt" format lika lätt. En extra back-up kan man säga för att få till bilden.
Jag har aldrig fotat i RAW förut, just eftersom jag aldrig vetat vad man ska göra med den sedan. Efter idag tänker jag aldrig fota i något annat! :) Så mycket roligare allt blir. Och så mycket bättre!

Imorgon ska vi få praktisera våra nya kunskaper på datorn. Vi har t.o.m. fått extra skrivmarkeringar ("kostnad" för utskrift på skolan) för att kunna skriva ut våra bilder. Synd bara att man inte har några vettiga motiv (fotade som hastigast i lägenheten ikväll, bara för att ha något att jobba med) Men det ska bli kul! Och bättre ska det bli!


Kvällen: Dagspressredigeringskursen, som vanligt varje måndag. Gjorde övningsuppgiften tillsammans med A timmarna innan. Lite övertrötta sinnen med mycket skratt lyckades ändå åstadkomma ett bra resultat. :) Det ska vara roligt att redigera!

Inga kommentarer: